• Een onbekende afperser stuurt bombrieven naar Nederlandse bedrijven. Hij eist volgens de politie een bedrag in bitcoin.
  • Deze week zijn bombrieven ontploft bij een postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam, een postsorteerbedrijf in Kerkrade en een ING-hoofdkantoor in Amsterdam. Niemand raakte gewond.
  • Een bombrief bedoeld voor Unisys Payment Services & Solutions in Leusden is onschadelijk gemaakt.
  • Eerder dit jaar werden ook al zeven bombrieven verstuurd naar bedrijven en hotels. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde afzender gaat.

Voor de tweede dag op rij zijn er bombrieven verstuurd naar Nederlandse bedrijven. Donderdag ontplofte een brief op een hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost.

Het was een kleine ontploffing en er is niemand gewond geraakt, zegt een woordvoerster van ING. Een persoon heeft rook ingeademd en daarom is er een ambulance opgeroepen.

Eerder op de dag werd een brief met explosieven aangetroffen bij Unisys Payment Services & Solutions in Leusden (provincie Utrecht). De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft de brief onschadelijk gemaakt en doet onderzoek.

De politie houdt er rekening mee dat er een verband is tussen deze brief en de brieven die woensdag ontploften bij bedrijven in Amsterdam en Kerkrade.

In Amsterdam vond de ontploffing woensdagochtend om 8.00 uur plaats bij een postsorteercentrum van ABN Amro aan de Bolstoen. Een medewerker wilde de brief openmaken, maar hoorde een sissend geluid en gooide het poststuk weg. Daarop volgde een lichte knal. De medewerker heeft volgens de politie adequaat gehandeld en daarmee erger voorkomen.

Een half uur later volgde de klap bij postsorteerbedrijf Ricoh aan de Wiebachstraat in Kerkrade. Die bombrief was bedoeld voor pensioenbeheerder AZL in Heerlen.

De brieven zijn verzonden door een anonieme afperser die een niet onthuld bedrag eist in bitcoins, meldt de politie. Als betaling uitblijft worden er nieuwe brieven met explosieven verstuurd. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden.

Onduidelijk is of de vondst te maken heeft met de bombrieven die eerder dit jaar zijn verstuurd. Begin januari werden zeven brieven bij diverse bedrijven bezorgd. Ze kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad, een makelaarskantoor in Utrecht en een autobedrijf en een tankstation in Rotterdam.

De laatste van die reeks werd op 10 januari aangetroffen in een postsorteercentrum in Amsterdam. Sindsdien waren er voor zover bekend geen bombrieven meer opgedoken. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde afzender gaat.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten. De zaak is in eerste instantie wel aan de politie, benadrukt de NCTV.

PostNL heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om zijn medewerkers te beschermen tegen de bombrieven. Die zijn te herkennen aan een verdikking en zijn in de meeste gevallen voorzien van een adressticker van het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau. Het incassobureau is overigens niet de afzender van de bombrieven, zo heeft onderzoek uitgewezen.

Banken hebben geen aanwijzingen dat de bombrieven van de afgelopen dagen specifiek op banken gericht zijn, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken in een reactie op bombrieven die zijn ontploft bij ABN Amro en ING.

Volgens een woordvoerder ondervinden andere bedrijven ook hinder van bombrieven en zijn banken dus niet de enige partijen die hiermee te maken hebben. Hij geeft aan dat het voor "bedrijven in het algemeen" belangrijk is om alert te zijn.